Upitna odluka Skupštine Zrenjanina o davanju zemlju u zakup investitorima

Upravni sud u Novom Sadu uvažio je tužbu 20 poljoprivrednika iz okoline Zrenjanina i poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kojim je, kao opravdanu, podržao odluku Skupštine Zrenjanina da 900 hektara državne zemlje da u zakup investitoru “Food planet” na 30 godina.

Sud nalazi da rešenje Pokrajinskog sekretarijata nije u skladu sa zakonom, jer iz obrazloženja Sekretarijata nije jasno na koji način je i kako utvrđeno da je zainteresovano lice, odnosno “Food planet”, ispunilo sve potrebne reference, kao što su – prepoznatljivost na tržištu, reference klijenata, dosadašnja iskustva i uspešnost u realizaciji investicionih projekata.

U obrazloženju se navodi i da u spisima predmeta nema dokaza da je ta kompanija u dosadašnjem periodu poslovanja bila uspešna u realizaciji nekog od investicionih projekata, kao što nema ni potrebnih referenci klijenata.

U tužbi koju su podneli Upravnom sudu, poljoprivrednici su naveli da je Skupština Zrenjanina u novembru 2017. godine pogrešno primenila Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, jer je državno zemljište dala u zakup na 30 godina investitorima koji ne ispunjavaju zadate kriterijume.

Ističu da su kompaniju “Food planet” osnovala dvojica suvlasnika i direktora sa uplaćenim novčanim kapitalom od po svega 50 dinara, da je kompanija više puta menjala svoje poslovno ime i sedište, te da se iz Beograda preselila u Zrenjanin 10.3.2017, samo četiri dana pre nego što je dobila suglasnost za investicioni plan na osnovu kog je zakupila zemljište.

U tom planu je, dodaju, predviđena izgradnja fabrike za proizvodnju visoko proteinskih fermentisanih proizvoda na bazi soje, a za šta je potrebno zemljište na kom će se ta soja uzgajati.

Poljoprivrednici, međutim, ukazuju na opšte poznatu činjenicu da se u Banatu ne gaji soja zbog sastava zemljišta i količine padavina koje toj sorti ne odgovaraju.

Takođe, poljoprivrednici su u tužbi ukazali na to da dodela državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina nije ravnopravna, jer taj grad ima 22 katastarske opštine, a investitori su zemlju dobili u ukupno njih 10.

Dodaju da u katastarskim opštinama Stajićevo, Klek, Orlovat, Lukićevo i Perlez nije ostao nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta za lokalne poljoprivrednike.

Upravni sud naložio je Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu da donese novo, na zakonu zasnovano rešenje, ovog puta na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja.

Kleut: Ima nade da postoji pravna država

“Ima nade da postoji pravna država, jer su takozvani investitori dobili negativnu presudu. Odlukom Skupštine Zrenjanina, a posle i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ugroženo je 150 porodica. Sada se nadamo da će država dati tu zemlju nama u zakup, kako bismo mogli da ostanemo ovde i nastavimo da se bavimo poljoprivredom”, dodaje Kleut.

Poljoprivrednici su podneli još dve tužbe zbog davanja još oko dve i po hiljade hektara državne zemlje u zakup investitorima “Farmer 023” i “Tenis” i ta ročita još čekaju.

Predplati se za obaveštenja
Obavesti me o:
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x