Pčelarstvo u Inđiji najbrže napreduje

INĐIJA: Ovogodišnji inđijski budžet za poljoprivredu iznosi 34 miliona dinara, i u odnosu na proteklu godinu veći je za četiri miliona dinara.

U poređenju sa 2016. poljoprivredni budžet je uvećan više od tri puta i spada u red najvećih u Vojvodini.

Po rečima Nemanje Milojevića, iz kabineta predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, lokalna samouprava je propoznala da je poljoprivreda važna za ekonomski razvoj, posebno seoskih sredina, zato je pored dosadašnjih mera uvela i nove podsticaje. Od novih mera uvedenih 2019. spomenuo je, da je budžetom predviđeno izdvajanje za sufinansiranje osiguranja useva i plodova, investiranje u izradu, unapređenje ili proširenje svih tipova infrastrukture manjeg obima (atarski putevi), zatim za razvoj i unapređenje informaciono – komunikacione infrastrukture, da bi se lakše pratili konkursi, neophodna dokumentacija, aplikacije na konkursima na svim nivoima i njena realizacija, sajamske posete i izložbe zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.

  • I ove godine ćemo učestvovati u sufinansiranju radi kupovine priključne mehanizacije, opreme za pčelarastvo, stočarstvo, voćarstvo, regresiranje reproduktivnog materijala, odnosno veštačko osemenjivanje – kazao je Milojević.

Veliku podršku poljoprivrednici imaju i u opštinskoj Agenciji za ruralni razvoj, koja im besplatno priprema dokumentaciju za brojne konkurse tokom godine. Efekti izdvajanja iz opštinskog budžeta za poljoprivredu, naglasio je Milojević, za sada su najvidljiviji u pčelarstvu, jer je broj registrovanih pčelinjih društava povećan tri puta za godinu i po dana.

Predplati se za obaveštenja
Obavesti me o:
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x