Internet i poljoprivreda ‒ savršen spoj za velike rezultate i uštedu

Održivost, rast, razvoj, pa čak i smanjenje troškova proizvodnje za 50 odsto, navodnjavanje, irigacija i nadzor ‒ sve to moguće je ako poljoprivredno gazdinstvo povežete i umrežite uz pomoć rešenja koja nudi EcoStruxure platforma kompanije Schneider Electric.

Cloud rešava problem sa vodom

Poljoprivreda troši 70 odsto svetskih zaliha vode. Do 2050. godine, prema predviđanjima stručnjaka, potreba za vodom za navodnjavanje agrokultura porašće za 55 odsto. Kako voda nije obnovljiv izvor, neophodna je maksimalna racionalizacija njene upotrebe.

Zato su proizvođači hrane sa svih meridijana sada na zajedničkom zadatku: da nađu rešenje kako da obezbede što veće prinose uz ograničene resurse. Potreba za upravljanjem vodom danas je izraženija nego ikada.

Kompanija Schneider Electric razvila je posebno rešenje, zasnovano na principu „clouda”, koje pomaže poljoprivrednicima da kontrolišu, nadgledaju, skupljaju i analiziraju podatke o navodnjavanju, kao i da steknu sliku o realnim i racionalnim potrebama za navodnjavanjem.

U pitanju je WaterForce, platforma koja se poslednjih 15 godina veoma uspešno primenjuje u poljoprivredi Novog Zelanda. Ona ne zahteva previše komplikovanu IT podršku, kao ni kapitalna ulaganja. Još jedna njena prednost jeste to što je zahvalna za ugradnju, jer poljoprivredna gazdinstva „ne trpe” previše tehnoloških uređaja na svom terenu.

Sofisticirano i jednostavno za korišćenje, rešenje iz domena Industrial Internet of Things (IIoT) poljoprivrednicima pomaže da donesu najbolje odluke na osnovu svih raspoloživih podataka. Istraživanja pokazuju da su već posle prve sezone troškovi navodnjavanja smanjeni za 50 odsto.

SCADAfarma

Kompanija Schneider Electric otišla je korak dalje. WaterForce je nadograđen i nastalo je rešenje nazvano SCADAfarma, takozvani vodeni portal koji objedinjuje hardverska i softverska rešenja.

SCADAfarma pomaže poljoprivrednicima da nadgledaju i kontrolišu navodnjavanje na različitom geografskom terenu, pruža potpunu sliku stanja vodnog sistema, a upravljanje je moguće iz bilo god dela sveta uz pomoć pametnog telefona, tableta ili računara. Jednostavnim pritiskom na dugme moguće je uključiti ili isključiti vodu, proveriti pritisak u sistemu, ispitati vlažnost zemlje, kao i proveriti kolike su zalihe u svakom trenutku. Ukratko, jednim klikom možete da usmerite navodnjavanje, od koga direktno zavise vaši prinosi.

PAMETNA REŠENJA ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Jedan od najvećih problema sa kojima se svet suočava jesu prenaseljenost i urbanizacija. Procena je da će do 2050. godine na planeti živeti 9 milijardi ljudi, što je 30 odsto više nego danas. Zato će jedan od prioriteta biti bolja hrana, hrana za više ljudi, uz manje trošenje resursâ. Već danas, za proizvodnju hrane koristi se 40 odsto kopnene mase. Sa druge strane, zabrinjava podatak da se čak 30 procenata hrane baca na putu „od seoskog imanja do viljuške”. Ako se zna da industrija hrane i pića troši pet odsto globalne energije, ne čudi da 49 odsto finansijskih direktora u tom sektoru uviđa značajnu vezu između održivosti i finansijskih rezultata. Rešenja Schneider Electrica mogu unaprediti održivost, efikasnost i sledljivost poslovanja. Veliki obim proizvodnje je zajednička karakteristika svih kompanija koje se bave proizvodnjom pića. U toj industriji su reagovanje na promene ukusa potrošača, održavanje operativne efikasnosti i smanjenje otpada od ključnog značaja. Zahvaljujući primeni EcoStruxure platforme Schneider Electrica, ušteda energije može biti od 20 do čak 80 odsto, a istraživanja pokazuju da se investicija isplati, u proseku, za tri godine. Na primeru pivare „New Belgium” u Koloradu, vidi se kako je instalacija novog softvera povećala produktivnost u pakovanju piva i odgovorila na izazove tržišta. Digitalna transformacija je bila uspešna i postignuto je povećanje efikasnosti poslovanja između 45 i 65 odsto.

Izvor: BIZLife magazin

Predplati se za obaveštenja
Obavesti me o:
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x