Državni putevi prohodni, MUP apeluje na vozače da poštuju propise

Železnički saobraćaj na svim prugama u Srbiji odvija se nesmetano, kao i saobraćaj na rekama…

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da su auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, uprkos velikim snežnim padavinama u protekla 24 sata, prohodni.

U saopštenju se navodi da su sve ekipe zimske službe JP “Putevi Srbije” na terenu, i apeluje na sve učesnike u saobraćaju da voze pažljivo i koriste zimsku opremu.

Vršilac dužnosti direktora “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak izjavio je da su se putari 24 sata borili sa snegom, koji je padao bez prekida.

– Putari su danonoćno prisutni, u jednoj smeni radi od 1.200 do 1.500 ljudi, a radi se u tri smene. Posebno vodimo računa o prevojima i turističkim mestima, na Zlatiboru nema problema, a za Kopaonik je neophodno korišćenje zimske opreme i lanaca – ukazao je Drobnjak.

On je posebno apelovao na vozače kamiona i cisterni da ne voze po ovakvom vremenu, kada sneg pada 24 sata, jer stvaraju probleme, s obzirom na to da je izuzetno teško voziti po takvim uslovima.

Generalni direktor “Infrastruktura železnice Srbije” Miroljub Jevtić izjavio je da se železnički saobraćaj na svim prugama u Srbiji odvija redovno i nesmetano. Oko 900 zaposlenih angažovano na čišćenju i održavanju železničke infrastrukture.

– Zahvaljujući specijalnoj emulziji koja se prvi put ove zime koristi na srpskim prugama, uspešno smo rešili problem zamrzavanja skretnica, što je decenijama stvaralo poteškoće – rekao je Jevtić.

I saobraćaj na rekama u Srbiji odvija se bez teškoća. Ministarstvo, sve lučke kapetanije i Direkcija za vodne puteve, vrše 24-časovni nadzor nad plovidbom, pa nema nijednog razloga za uvođenje bilo kakvih ograničenja, restrikcija ili zabrana plovidbe.


– Smanjena vidljivost u toku noći i u ranim jutarnjim časovima zbog magle ne ometa plovidbu i nema nijednog razloga za zabranu plovidbe. Sve službe su u pripravnosti za delovanje u vanrednim situacijama, nemamo nikakvu najavu moguće pojave leda i ledohoda, a temperature na rekama su prosečne za ovo doba godine. Topljenje snega neće dovesti do povećanja vodostaja na rekama – izjavio je pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova od početka intenzivnih snežnih padavina maksimalno su bili angažovani na praćenju stanja saobraćaja na putevima tokom jučerašnjeg dana, noći i jutros, navedeno je u saopštenju.

– Apelujem na vozače da ne učestvuju u saobraćaju bez zimske opreme. Vozači treba da pripreme svoje vozilo za učešće u saobraćaju, da prilikom kretanja vode računa o brzini, o odstojanju vozila, kao i da se ne upuštaju u rizike da pretiču na mestima gde je to zabranjeno. Takođe, potrebno je budu strplјivi ukoliko naiđu na kolone vozila – naglasio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd Nedelјko Munjas.

Predplati se za obaveštenja
Obavesti me o:
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x